2010-10-13

Fotokurs

Sedan sist har jag hunnit att gå en fotokurs á 5x3 timmar.
Det har varit super roligt och lärorikt.
Hedanefter kommer VVA vara ett måtto att hålla...

VVA = Våga Vägra Auto

Vid de tre sista fototillfällena fick vi i hemläxa att ta ett foto som sedan alla fick bedömma och komma med förslag på förbättringar.

Det var ett super roligt moment, kanske för att man fick så pass bra kommentarer.
Jag blev verkligen super taggad att fortsätta att fota.

Första uppgiften var: TA EN BRA BILD!

"Tingeling"
Fakta om bilden: Bländare- F/20 Slutare- 1/125s ISO- 400
Fakta om motivet: Alma står på ett bord och pappa ligger under och försöker få henna att både titta och peka på mig med trollspöt något som var stört OMÖJLIGT!
Tanken bakom bilden: Jag ville den skulle förmedla glädje, lekfulhet och att hon såg ut att flyga med sina vingar.
Kritiken jag fick: Skarpa fina färger, härligt perspektiv.
Andra bilden var: Höst!
"Goooooaaaalll!"
Fakta om bilden: Bländare- F/3,5 Slutare- 1/20 s ISO- 100
Fakta om motivet: Jag ställde in Bländaren så stor som möjligt för att få ett kort skärpedjup på det frostiga gräset i förgrunden. Jag spottmätte ljuset på solen i bakgrunden för att få det "mystiska" ljuset att träda fram.
Tanken bakom bilden: Jag tänkte att på ämnet Höst så kommer jag att få se många träd och löv bilder och jag ville sticka ut från mängden. Tanken är att det är en ny syn att se frost i gräset samtidigt som målen fortfarande är framme. Jag ville även lägga ett par frostbitna fotbollsdojjor i förgrunden men tyvärr var det mycket mildare väder dagarna efter.
Kritiken jag fick: Det märks att du har verkligen tänkt till. Beskärningen är perfekt. Diagonalen i mål buren gör att man naturligt följer den mot solupgången. Färgerna, solupgången och dimman är fantastiska. Alla "köpte" att det var en höstbild.
Tredje bilden: Abstrakt!
"Transformers"
Fakta om bilden: Bländare- F/4 Slutare- 30s ISO- 400
Fakta om motivet: På området bredvid oss vid Övre tjärna så gräver och planerar komunen för ytterligare 29 tomter. Det går två stycken grävmaskiner dagligen i området. Bilden är tagen 20:30 på kvällen. Neon-ljuset är från två ljuskällor som jag köpt för 20kr på Teknikmagasinet. Det gröna ljuset kom från Borlänge stad som såg ut som en kupol (ej norrsken). De tre "stråken" från vänster sida är en kraftledning. Jag fokuserade manuellt på traktorn, kameran på ett stativ och fjärrutlöste kameran. Sedan var det bara att springa järnet runt maskinen och vifta som en galning med ljusen. Ps. Om någon granne har sett mig så kanske jag i framtiden inte har någon att prata med på gatan, men det var det värt :) Ds (anm.bilden är inte fotoshopad mer än att jag klonade bort kameran som syntes i förgrunden)
Tanken bakom bilden: Tanken på den här bilden har jag haft i flera månader och när ämnet Abstrakt kom upp tänkte jag att det skulle passa in. Bilden blev bättre än jag hade förväntat mig och jag är super nöjd!
Kritiken jag fick: Vilken bild! Sjukt snyggt! Det är så mycket att titta på och man inte kan bli mätt! Fantastiskt! Du borde försöka sälja den här bilden! Du är så djävla duktig och min absoluta favorit kommentar från självaste kursledare: En "vanlig männsika" skulle ha nöjjt sig med att fota tallen i bakgrunden, ljusfenomenet och stjärnorna. Men inte Fredrik han har tagit en "TRAKTOR" i förgrunden. En traktor har väll aldrig varit vacker förut men nu är den det! Men Fredrik nöjjer sig inte ens här, han tar ett par lampor och springer runt den vips har traktorn fått "energi" och utstrålar styrka. Grymt imponerande.
GISSA OM JAG ÄR STOLT!!!
Tyvärr var det sista gången så nu får vi se vad nästa steg blir.
Jag är så jädra peppad och glad av alla fina kommentarer att jag bara vill fota mer och mer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tjohoo - vilka bilder! Det är ju det jag alltid sagt: du gör jättefina bilder :)
/Lillemor

Anonym sa...

Vilka "skott", rätt i krysset! Mäktigt impad.

Anna sa...

Vilken fotograf du är kusin!!
Mäkta imponerad!!
När jag såg sista bilden så tänkte jag direkt den som fototapet, en fondvägg i ett pojkrum...
Klockrent! Keep up the good work!

Stina sa...

Jättebra bilder! o grattis till en välförtjänt bra kritik:)
Själv blir jag mest avis för att jag har en sån skitkamera..... men det blir väl bot på det nån gång sen.

Barbro Binda sa...

Verkligen härliga bilder! Kram påre Kallsing! :-)

MrKallangs sa...

Tack allihopa det är JÄTTE ROLIGT att höra.

KRAM!!

Daniel sa...

Jättebra bilder!
Vad använde du för vitbalans på de olika bilderna?

MrKallangs sa...

Daniel- Ingen ändring på någon vibalansinställning i kameran.

Det är enbart den sista bilden med grävskopan som jag i photoshop har minskat det gula ljuset som jag tyckte det blev för mycket av.

Vitbalans var det som vi inte "hann" gå igenom kursen som jag har anmärkt på. SÅ jag hoppas att det kommer ett tillägg snart =)